icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Visser & Smit Hanab partner van HYGRO bij 1e waterstofwindmolen

Actueel | 21 februari 2023

Wij feliciteren onze partner HYGRO met de toekenning van de subsidie voor project Duwaal. Deze financiƫle impuls draagt bij aan de bevordering van de waterstofketen in Nederland. Visser & Smit Hanab is er trots op een bijdrage te mogen leveren aan de ambities van HYGRO door de realisatie van een innovatieve groene waterstofleiding in Wieringerwerf.

Waterstofketen van wind tot wiel

HYGRO lanceerde als eerste bedrijf ter wereld het concept van de 'waterstofmolen'; een windmolen met geïntegreerde elektrolyse om direct aan de molen waterstof te produceren. Met waterstof als primaire energiedrager, zal uiteindelijk het ontwerp van een windturbine en dat van windparken veranderen. Door elektrolyse wordt windenergie (kosten)efficiënter gewonnen dan met elektriciteit.
Met de toekenning van deze subsidie worden de eerste stappen gezet naar integratie van waterstofproductie met windturbines. Diverse partijen hebben zich gecommitteerd aan het project door een Letter of Intent (LOI) te tekenen. Greenchoice zal ervoor zorgen dat ook op windstille momenten met veel zonne-energie groene waterstof gemaakt kan worden. Daarnaast wordt met behulp van de subsidie aangetoond dat door een geïntegreerde aanpak van productie, hogedruk opslag en distributie over de weg betaalbare waterstoftankstations gerealiseerd kunnen worden. Het eerste waterstoftankstation komt bij het AVIA Mobiliteitsplein van AVIA Marees in Wieringerwerf.

Het te bouwen H2-tankstation in Wieringerwerf wordt door middel van een speciale leiding gekoppeld aan de waterstofproductie bij de windturbine. Gezamenlijk met SoluForce werkt het Engineeringsteam van Visser & Smit Hanab aan een betrouwbare en eenvoudige aansluitmethodiek waarmee we producenten en afnemers van waterstof kunnen verbinden.