icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Verbonden door Uitdaging

Actueel | 26 oktober 2018
De ontdekking van de gasbel in Slochteren op 29 mei 1959 luidde het begin in van nieuwe welvaart in het naoorlogse Nederland. Het gasveld werd becijferd als een van de grootste ter wereld en zou zorgen voor een energierevolutie in Europa, waar de economie tot dan toe draaide op steenkool, olie en stadsgas.

Van gastransitie naar gastransitie

In hoog tempo werden aardgasleidingen gelegd, geisers en kooktoestellen omgebouwd en kolenkachels vervangen door gasfornuizen en cv-ketels. Bijna zestig jaar later lijkt er een omgekeerde uitdaging te zijn, nu klimaatverandering en aardbevingen ook de keerzijde van aardgaswinning laten zien. Driekus van de Essenburg, oud-bedrijfsleider bij Visser & Smit Hanab, en Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur bij Gasunie, blikken terug én vooruit op ‘hun’ gastransitie. Kijk voor meer informatie, het eerste filmpje en straks ook alle andere filmpjes op bijzondere verbindingen.

 

Dit is het tweede filmpje in de serie van vijf over 150 jaar Visser & Smit Hanab