icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

V&SH & A.Hak winnen project Zuidbroek

Actueel | 05 november 2019

De joint venture Visser & Smit Hanab B.V. en A.Hak Leidingbouw B.V. heeft de gunning ontvangen voor het project “Stikstof mengstation Zuidbroek 2”. De uitbreiding van de stikstoffabriek is een belangrijke schakel in de Nederlandse energietransitie. Dit maakt het project tot een speerpunt van de Nederlandse politiek om in 2022 van het Groningengas af te kunnen. De komende jaren wordt er steeds meer aardgas geïmporteerd. De hoofdreden hiervoor is dat de productie van aardgas in het Groningen-gasveld vanwege ministerieel besluit uiteindelijk tot nul wordt gereduceerd. Geïmporteerd aardgas heeft een hogere calorische waarde (H-gas) dan Groningengas (G-gas) dat o.a. in de Nederlandse huishoudens wordt gebruikt. Het geïmporteerde H-gas moet omgezet worden naar G-gas of zogenaamd pseudo G-gas om in Nederland te kunnen worden gebruikt.  

Stikstof menging nodig om H-gas geschikt te maken

Hiervoor is een mengstation noodzakelijk voordat het gas verder op transport kan door Nederland. In het mengstation wordt het H-gas gemengd met stikstof. De huidige stikstofproductiecapaciteit is niet voldoende om na 2021 Nederland van voldoende gas te kunnen voorzien en om die reden wordt de Stikstoffabriek Zuidbroek uitgebreid. 
Het project omvat de infrastructuur om de huidige stikstoffabriek en de uitbreiding op elkaar aan te sluiten. Dit houdt onder andere in; een gas-reduceerstation om het hoogcalorisch gas op de juiste druk te brengen, een mengstation om stikstof en hoogcalorisch gas te mengen en het verbinden van de infrastructuur met de huidige opslagcapaciteit. De doorlooptijd van het project is ongeveer twee jaar.