icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Distributie plaatst enorme zinker in historisch Schiedam

VS&H Distributie heeft op basis van het ontwerp van het technisch bureau van Visser & Smit Hanab in Papendrecht prefab een enorme zinker gemaakt en vervoerd om af te zinken tussen de Hooikade en de Buitenhavenweg in Schiedam.

Een klus met veel haken en ogen

Ons technisch bureau is in samenwerking met het projectteam aan de slag gegaan om een uitvoeringsontwerp te maken wat niet alleen haalbaar is maar ook nog betaalbaar voor onze opdrachtgever Stedin. Er is in het afgelopen jaar enorm veel overlegd en aangepast want er zaten nogal wat haken en ogen aan deze klus. Zaken waar wij tegenaan liepen waren onder andere:

  • De heiwerkzaamheden voor het plaatsen van de damwanden in de haven moeten verricht worden nabij historische woningen die op staal gefundeerd zijn, dat houdt in dat de huizen niet onderheid zijn.
  • De kademuur van het huis wat het dichtst bij de werkzaamheden ligt is heel erg slecht en niet meer gefundeerd.
  • De Buitenhavenweg is een toegangsroute voor diverse bedrijven en wij moeten hier een gedeelte of de gehele weg afsluiten om onze werkzaamheden uit te kunnen voeren.
  • Op de locatie waar de zinker de Buitenhavenweg in moet, bevindt zich een oude kademuur die in zijn oude staat moet worden hersteld als wij de zinker gereed hebben.
  • Op de locatie aan de Buitenhavenweg staat ook nog een boom die absoluut niet weg mag of beschadigd mag worden.

Al met al veel problemen en uitdagingen waar het projectteam samen met het team van Stedin enorm veel tijd en energie in heeft gestoken om het voor elkaar te krijgen.

Zeer strakke planning succesvol gehaald

De vergunningen zijn daarna aangevraagd en met hier en daar wat aanpassingen hebben we eind vorig jaar de vergunningen ontvangen en konden we gaan plannen. We hebben een zeer strakke planning gemaakt en in december 2023 hebben we bepaald dat op dinsdag 23 april 2024 de zinker daadwerkelijk geplaatst moest gaan worden.

Wie bekend is met ons soort werk weet dat een planning afgeven 5 maanden voor de daadwerkelijke uitvoering op z’n zachts gezegd ambitieus is maar de mannen van Visser & Smit Hanab in samenwerking met onze vaste onderaannemer de firma Busker uit Zaltbommel hebben het toch voor elkaar gekregen.

Spanning op de dag zelf

De zinker is compleet prefab door onze mensen vervaardigd op ons terrein aan de Giessenweg in Rotterdam. Het is een complexe zinkerconstructie met 6 ongeveer 40m lange buizen voor 23 kV kabels en een buis voor een gasleiding. Daarmee wordt de capaciteit van het stroomnet in Schiedam direct ook verhoogd.

Op maandag 22 april is de zinker op de Giessenweg vanaf de kade op de boot gehesen door een 200tons telekraan. Dinsdagmorgen is de zinker op een ponton naar Schiedam gevaren. De tocht ging dwars door Rotterdam en onder zijn iconische bruggen door.
Dinsdagmiddag de 23e april hebben we onder toezicht van ruim 80 belangstellenden van zowel Stedin als omwonenden en onze mensen van Visser & Smit Hanab de zinker ingehesen.
Met 2 kranen is de zinkerconstructie van 14.000 kg uiteindelijk op zijn definitieve plaats neergelegd, een precisiewerk dat veilig en succesvol verlopen is. De zinker ligt nu klaar om aangesloten te worden en daarmee is de stroom- en gasvoorziening voor Schiedam straks weer hersteld en uitgebreid. Ook deze klus wordt uitgevoerd door het team van V&SH Distributie.

Wij zijn bijzonder trots op dit huzarenstuk dat uitgevoerd is door onze collega’s, Stedin en de firma Busker