icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
IJsselmuiden - Ens

Distributie legt 14 km drinkwaterleiding aan

V&SH Distributie startte op maandag 5 juli met de aanleg van een nieuwe, 14 kilometer lange waterleiding tussen IJsselmuiden en Ens in opdracht van Vitens. In IJsselmuiden is een reservoir aanwezig, waarin drinkwater tijdelijk wordt opgeslagen voor momenten dat er een extra grote vraag is. Bijvoorbeeld op warme dagen wanneer er meer water op piekmomenten wordt gebruikt. De nieuwe waterleiding maakt het mogelijk om water nog soepeler over de regio te kunnen verdelen en zo de drinkwatervoorziening in de regio nog beter te maken. De nieuwe leiding wordt naast openbare wegen in bermen en stoepen aangelegd. De werkzaamheden van Distributie bestaan uit graven, het leggen van leidingdelen, het uitvoeren van 13 boringen en het herstellen van de bestrating.

Mooi complex project voor Distributie

V&SH Distributie is op het hoogtepunt van dit project met circa zestig man in de regio Kampen aan het werk samen met de collega's van de Boorafdeling. Een belangrijk onderdeel om het water vanuit IJsselmuiden ook in de Noordoostpolder te krijgen is het leggen van de leiding onder het Ramsdiep door. Deze geboorde leiding is net geen kilometer lang en zit op ongeveer 27 meter diepte. Daarnaast is er een HDD onder het smallere Ganzendiep door uitgevoerd met de 250 tons rig. Wat het werk ook complex maakt is de inpassing van de leiding tussen de Frieseweg (N765) en een fietspad in terwijl het verkeer gewoon doorgaat. De leiding ligt soms parallel aan de rijbaan, dan weer rechts in de berm of soms in de middenberm afhankelijk van de mogelijkheden van de bestaande beplanting, kabels en leidingen in de grond en straatinrichting. Hiervoor zijn meerdere persingen en HDD’s onder bomen en zijwegen nodig. 

Rekening houden met mens en milieu

Er wordt zorgvuldig rekening gehouden met fietsers en voetgangers, door de aanleg van bruggetjes over het leidingwerk heen. Onder het toeziend oog van verkeersregelaars worden fietsers over de rijbaan geleid zodat zij niet om hoeven te rijden. Het gaat om serieuze kilometers - ook in buitengebied - maar een deel van het werk vindt tevens plaats in de bebouwde kom, zoals in het centrum van Ens, waar woningen aangesloten moeten worden op de nieuwe drinkwaterleiding. Dat betekent oude waterleiding afsluiten, tijdelijke waterleiding aansluiten en definitieve nieuwe leiding maken, testen en aansluiten. Zo kom je nog eens bij de mensen over de vloer! Dit is een mooi complex project voor de vakmensen van Distributie dat tot tevredenheid van opdrachtgever Vitens is uitgevoerd, daarbij steeds rekening houdend met mens en milieu. De complete oplevering van de nieuwe drinkwaterleiding zal in december plaatsvinden.