icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Eerste H2 transport via bestaande gasleiding

Mod 1
Installatie van een schema inclusief pigtrap voorziening op het voormalige GOS terrein van Elsta Terneuzen.
Mod 2
Installatie van een aftakschema tbv ICL ter hoogte van de skihal Terneuzen.
Mod 3
Verlengen van A-530-11 middels een HDD tot op Yara bedrijfsterrein vanaf M&R Axel.
Visser & Smit Hanab heeft de bestaande hoofdgastransportleiding van Gasunie geschikt gemaakt voor het vervoer van waterstof. Via de leiding wordt waterstof voor industriële toepassing uitgewisseld via een niet meer in gebruik zijnde gastransportleiding. Het ondergronds transport via het gasnetwerk zorgt voor een efficiënt en veilig vervoer van waterstof. Deze waterstofleiding van Gasunie tussen Dow Benelux en Yara is eind vorig jaar in gebruik genomen.

Daling energiegebruik en CO2 besparing

Door de waterstofleiding in Zeeland stroomt waterstofgas die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow en die wordt ingezet als grondstof voor hoogwaardige producten van Yara. Ook heeft ICL-IP een aansluiting op de leiding gekregen voor toekomstige afname van waterstof uit de leiding. Het waterstoftransport via de leiding zorgt voor een daling in het energiegebruik van in eerste instantie 0,15 petajoule (PJ) per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijkse gasverbruik van circa 3.000 huishoudens. Daarnaast levert het nu al een CO2-besparing op van 10.000 ton, met perspectief op opschaling.

Een mijlpaal voor de energietransitie

De 12 kilometer lange waterstofleiding, waarover in maart 2018 afspraken werden ondertekend tussen Dow, Yara, ICL-IP en Gasunie Waterstof Services, is in gebruik genomen. Afgelopen zomer heeft Visser & Smit Hanab de aansluitingen bij Dow en Yara gemaakt en is de gastransportleiding op een paar punten aangepast zodat deze geschikt is voor het transport van waterstof. Daarna is de leiding gevuld met waterstof. De leiding wordt nu op commerciële basis gebruikt voor transport van meer dan vier kiloton waterstof per jaar. Het is de bedoeling dat op een later tijdstip ook waterstof naar ICL-IP wordt getransporteerd.

 

“Deze waterstofleiding markeert een belangrijk punt in onze geschiedenis. Het is voor het eerst dat een bestaande gastransportleiding geschikt is gemaakt voor het transport van een ander gas dan aardgas,” vult Gasunie CEO Han Fennema aan. “Gasinfrastructuur speelt een verbindende en faciliterende rol in de energietransitie. We zullen in de toekomst in toenemende mate andere energiedragers door onze leidingen transporteren, zoals waterstof en groen gas. Als onafhankelijk netbeheerder kunnen we waterstof van verschillende aanbieders aansluiten en transporteren naar de grote industriële clusters in Nederland. In 2030 kan dit netwerk een capaciteit hebben van 10 Gigawatt of meer.”

 

Trots op ons aandeel aan de e-transitie

Wij zijn er trots op mee te hebben gewerkt aan deze eerste H2 leiding in het bestaande gasnetwerk. Een stap voorwaarts in de energie transitie. 

 

Wil je ook bespreken wat de mogelijkheden zijn voor H2 leidingen en aansluitingen? Mail naar Gerard Jonkergouw, commercieel manager warmte en leidingen g.jonkergouw@vshanab.nl