icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Spreewitz Duitsland

HDD's onder de rivier de Spree

Visser & Smit Hanab heeft in Spreewitz (Duitsland) twee horizontaal gestuurde boringen onder de rivier de Spree uitgevoerd. Het betrof twee boringen van 220 meter waarin twee HDPE-ruwwaterleidingen zijn geïnstalleerd met een diameter van respectievelijk 1400 mm (56”) en 1200 mm (48”).

Vervangen

De leidingen vervangen twee reeds bestaande leidingen, die zich in een parallel gelegen leidingbrug bevinden. De boringen zijn gerealiseerd in opdracht van het VolkerWessels-zusterbedrijf Trapp Infra, als onderdeel van de complete verlegging van beide leidingen in opdracht van Vattenfal Europe Mining AG.

Bijzonder

Het is de eerste keer dat er een HDPE-leiding met een doorsnede van 1400 mm is ingetrokken. Daarnaast is het bijzonder dat direct na de pilotboring het boorgat in één stap is geruimd naar 70” (circa 1750 mm).

Boringen

Op 11 en 12 maart zijn beide pilotboringen uitgevoerd. Daarna is het boorgat voor de Ø 1400 leiding geruimd, waarbij de boorstreng in het andere (eerste) boorgat als retourleiding (voor het rondpompen van de boorvloeistof) is gebruikt. Na het ruimen en uitvoeren van een zogenaamde wiper trip (cleaning run) is de Ø 1400 mm leiding ingetrokken en is de boorrig omgezet.

Aansluitend is het boorgat van de tweede boring geruimd, in één stap naar 60” (1520 mm), waarna de tweede leiding (1200 mm) is ingetrokken.

Succesvol

Door een goede samenwerking tussen de verschillende partijen (Vattenfall Europe Mining AG, Trapp Infra en Visser & Smit Hanab) is dit project in een zeer korte uitvoeringsperiode succesvol tot stand gekomen.

www.vshanabdrilling.com

Bezoek voor meer informatie over onze booractiviteiten ook www.vshanabdrilling.com