icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuwegein

Industrie vernieuwt pompen Cornelis Biemond

  
  

De installatie in het Waterwinstation Cornelis Biemond (WCB) doet al bijna 65 jaar dienst en heeft daarmee inmiddels de pensioengerechtigde pompenleeftijd bereikt. Vandaar dat het hart van de aanvoerfaciliteit vervangen moest worden. In opdracht van KSB Nederland is in november 2018 een klein team van Industrie Halfweg dat bestaat uit Hilbrand de Jong en voor de uitvoering samen met Jan van der Eide, na een gedegen voorbereiding gestart met de werkzaamheden. Deze omvatten onder meer de vervanging van de pompen met het bijbehorende leidingwerk, de bijbehorende elektromotoren en de besturing in de pompstations van de watertransportleidingen WRK1 en WRK2.  

Drink- en koelwater van Lek naar Duin

Het drinkwater van Amsterdam kwam lange tijd rechtstreeks uit de Amsterdamse Waterleidingduinen, tot de bron uitgeput bleek. Omdat de duinen van groot belang zijn, moest water worden toegevoerd. De oplossing werd gevonden in de aanvoer van voorgezuiverd oppervlaktewater, te winnen uit de Lek. Om die reden bouwde het toenmalige Gemeentewaterleidingen aan het Lekkanaal ter hoogte van Nieuwegein het waterwinstation Cornelis Biemond waar water vanuit de Lek bij Nieuwegein naar het WCB wordt gepompt voor een eerste zuivering. Naast de toevoer naar het duingebied wordt er met een leidinglengte van meer dan 220km koelwater geleverd aan meerdere bedrijven in Noord Holland. In december 2019 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond en de pompen dus geheel zijn vervangen. Vanaf dat moment kan WCB er weer even tegenaan en dat is maar goed ook want zo krijgt Amsterdam zijn water: vanuit de Lek, door het duin, uit de kraan.

Forse energiebesparing door frequentieregelaars

Voor de oude achttien vaste toerenpompen komen acht identieke, frequentie gestuurde pompen in de plaats. Deze hoeven niet langer in grootte te verschillen om verschillende debieten te verpompen. Dat wordt nu geregeld door zogeheten frequentieregelaars. Dankzij de hogere generatie pompen en het bijbehorende elektrische systeem zal het energieverbruik van het Waterwinstation Cornelis Biemond bovendien aanzienlijk omlaag gaan. Continuïteit gewaarborgd. De ombouw van de totale installatie vindt plaats in vier stappen. Binnen elk van deze vier fasen wordt ongeveer een kwart van de pompenfaciliteit vervangen. Hierdoor blijft de continuïteit van de drinkwaterproductie gewaarborgd.

Doordat de moderne pompen een rendement leveren van meer dan 93% (volgens ISO 9066, klasse 1U) wordt er een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd. Het aantal pompen is terug gebracht van 18 naar 8; de oude pompen leverden minder dan 85% rendement.