icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Crown Van Gelder Velsen-Noord

V&SH Industrie realiseert goed georganiseerde stop

Crown Van Gelder produceert hoogwaardige specialiteiten houtvrij ongestreken papier. De productiecapaciteit hiervoor bestaat uit twee papiermachines die op basis van een volcontinue proces draaien. Sinds 2008 doet Visser & Smit Hanab divisie Boiler, de inspectie en onderhoudswerkzaamheden op de hiervoor benodigde Warmte Kracht Centrale (WKC) van Crown Van Gelder.

De Warmtekrachtcentrale

De voor het productieproces benodigde stoom wordt op de locatie opgewekt met een warmtekrachtcentrale, bestaande uit een gasturbine en een afgassen ketel met bijstookbranders. De afgassen ketel is een waterpijpketel met een concessie druk van 78 bar (g) en wordt bedreven op een werkdruk van ca. 65-68 bar (g). De capaciteit van de ketel op afgassen bedrijf is ca. 90 t/h .


De papiermachines zijn aangesloten op het 7 bar stoomsysteem. Voor het reduceren van de stoom van de afgassen ketel zijn een stoomturbine en twee stoom reduceren opgenomen in het systeem. De gezamenlijke elektrische opwekkingscapaciteit van de gasturbine en de stoomturbine is ca. 28 MW. Dit wordt voor een deel gebruikt op de locatie, de overige hoeveelheid wordt terug geleverd aan het net.

Vervanging Stoomdrum

Tijdens PED inspectie-stops is vastgesteld dat het stoomdrum aan vervanging toe is en heeft CVG aan Visser & Smit Hanab gevraagd een nieuw drum te leveren en te plaatsen. 24 juli was het zover: De oude stoomdrum werd vervangen door de nieuwe. Om het oude, 15Ton zware stoomdrum uit te hijsen en het nieuwe stoomdrum in te hijsen werd gebruik gemaakt van een 220Ton mobiele kraan.. De hele klus heeft V&SH met haar vakmensen geklaard in 10 uur tijd.
Door een goede voorbereiding en de juiste toegepaste meetmethodes op de lasverbindingen oud op nieuw, hadden alle lasverbindingen de voorgeschreven vooropeningen conform het lasplan (LMB). Het nieuwe drum is voorzien van 3 nieuwe radar niveaumetingen. De buitenzijde van de drum is volledig voorzien van nieuwe isolatie en beplating.

Planning gehaald

De stopperiode was gepland van 24 juli t/m 7 augustus 2020. Deze doorlooptijd is behaald, de gehele installatie is na commissioning door Visser & Smit Hanab vrijgegeven voor inbedrijfname. Tijdens de stilstand van de WKC zijn ook de standaard PED inspectie werkzaamheden door onze V&SH Boiler divisie uitgevoerd, waaronder;


• Het begeleiden van de door CVG geselecteerde keuringsinstantie;
• Openen en sluiten van alle PED keuring plichtige vaten, leidingen en overige installatie delen;
• Het verhelpen van tijdens de inspectie gevonden tekortkomingen.

Zero incidenten

Door een goed beheersplan aangaande veiligheid, de toegepaste risico- inventarisaties en vooral de inzet en het vakmanschap van onze medewerkers hebben er gedurende de gehele onderhoudsstop geen incidenten plaatsgevonden. In goede samenwerking met onze opdrachtgever CVG hebben we hiermee niet alleen de planning maar ook ons gezamenlijk beoogde doel bereikt.