icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Koning Willem-Alexander start aanleg landelijk waterstofnetwerk

Actueel | 30 oktober 2023

Zijne Majesteit de Koning heeft op vrijdag 27 oktober jl. de starthandeling verricht voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk in Nederland. Koning Willem-Alexander deed dat op het bouwterrein van Gasunie dochter Hynetwork Services in de Rotterdamse haven, waar Visser & Smit Hanab het eerste deel van het landelijke netwerk aanlegt. Het landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België.

V&SH Pipelines & Industry legt eerste deel landelijke waterstofnetwerk aan

Na de officiële start kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over de bouwplaats door medewerkers van Gasunie en onze collega van V&SH Pipelines & Industry. Bij de aanleg wordt gewerkt met duurzaam, emissieloos materieel. Aansluitend sprak de Koning met diverse betrokken organisaties uit binnen- en buitenland over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en over importmogelijkheden.

Waterstof speelt een cruciale rol bij de verduurzaming van de energievoorziening. Bijvoorbeeld in de verduurzaming van industrie en zwaar transport. Eén van de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van een waterstofmarkt is de infrastructuur voor transport en opslag. Door als eerste Europese land de infrastructuur voorwaterstof op orde te hebben, kan Nederland een belangrijk knooppunt voor duurzame energie zijn.

Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer,loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en kan naar verwachting in 2025 in gebruik genomen worden. Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen-en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.