icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Mijlpaal; V&SH Distributie boort elektrisch!

Actueel | 31 oktober 2022

Visser & Smit Hanab Distributie heeft haar eerste elektrische RIG voor gestuurde boringen. Een grote stap binnen onze doelstellingen om ons materieel zo snel mogelijk te verduurzamen. Vanaf augustus dit jaar kunnen we zonder CO2 uitstoot boren, daar de rig niet meer op een diesel aggregaat draait maar op stroom. Boringen worden uitgevoerd als er niet met een gegraven sleuf voor kabels en leidingen gewerkt kan worden vanwege allerlei beperkingen of overwegingen. Wij boren bijvoorbeeld onder gebouwen, wegen, spoorlijnen, water en ook onder kwetsbare natuurgebieden door.

Uren elektrisch boren en makkelijk bijladen

De boorrig is samen met Boretech Holland en VolkerWessels Materieel & Logistiek omgebouwd van diesel naar elektrisch. We kunnen boringen maken tot 300m1 met een ruimgang van 500mm diameter. De dieselmotor is vervangen voor een 125 kW elektromotor en een lithium-ion accupakket van 110 kWh. We kunnen - afhankelijk van grondsoort, lengte en diameter van de boring - een aantal uren volledig op accu boren. De machine is uitgevoerd met 3 On-Board-Chargers met elk 22kW en met elk een CEE 380V 32A connector. De bijlaadcapaciteit kan per energievraag worden afgestemd, en bijladen is tijdens de werkzaamheden mogelijk.

Straks op waterstof

Daarnaast is het mogelijk om de machine op te laden doormiddel van een DC-fastcharger met maximaal 100kW. Dat heeft het voordeel dat wij de machine kunnen opladen bij snelladers, fastned etc. Voor de boringen waar we minimaal een werkdag op staan kunnen we nu accu’s gebruiken waar de hele boorset - mix-unit en boormachine - op draait. Voor het kortere werk, soms wel drie boringen op een dag op diverse locaties, worden de mix-unit en de boormachine voorzien van energie door een stage 5 aggregaat. Ons streven is dat dit aggregaat straks wordt vervangen door een waterstof aggregaat. We hebben de rig vanaf de bouwvak ‘22 in gebruik. De machine bevalt heel goed en doet het buiten verwachting. Momenteel zijn we bezig met optimaliseren; wat gebruik je wanneer, zoals het accupakket, bouwaansluiting etc. De grootste winst is dat er i.p.v. twee dieselmotoren nu sowieso maar één draait en dat de geluidsoverlast is geminimaliseerd.

 

Boormogelijkheden team Distributie

Naast de bekende V&SH boorafdeling in Papendrecht voor de grote gestuurde boringen, is Distributie in 2018 begonnen met het zelfstandig uitvoeren van kleine gestuurde boringen met een 9-ton’s boormachine. Nu 4 ½ jaar later, zijn we uitgegroeid naar een team wat zeven machines door het land heeft draaien . We hebben niet alleen het boren opgepakt maar ook de gehele engineering in samenwerking met het Technisch Bureau in Papendrecht. Ons machinepark bestaat nu uit onderstaande machines:

 • 1x nanodrill-machine - ideaal voor huisaansluitingen
  deze kan boringen maken van 8m1 tot 30 m1 met een maximale ruimgang van 110mm
 • 2x 9 ton’s boormachine
  boringen van 25m1 tot 150m1 met een max ruimgang van 350mm, afhankelijk van grondgesteldheid
 • 1x 15 ton’s elektrische machine
  boringen van 50m1 tot 300m1 met een ruimgang van 500mm, afhankelijk van grondgesteldheid
 • 2x 17 ton’s machine
  boringen van 50m1 tot 350 m1 met een ruimgang van 600mm, afhankelijk van grondgesteldheid
 • 1 x 28 ton’s machine
  boringen van 80m1 tot 400m1 met een ruimgang van 750mm, afhankelijk van grondgesteldheid

We boren vooral voor V&SH, VWTelecom en ook voor KWS, maar ieder bedrijf dat een boring nodig heeft is welkom. Wij willen graag alle gestuurde boringen die er binnen VolkerWessels nodig zijn, uitvoeren.

 

Neem contact op met Alex Drost voor meer informatie