icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Toenemende netcongestie zet aan tot vindingrijkheid

Actueel | 25 maart 2024

Grootschalige elektrificatie van Nederland kan nooit lukken zonder voorafgaande upgrade van het net, is de stellige overtuiging van Dennis Lanters. De projectleider V&SH DIS integrale Projecten loopt dagelijks tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. Hij gaf een interview aan het zakenblad Insights.

Netbeheerders hebben een leveringsplicht

"Vroeger, nog voordat het woord ‘congestie’ ooit was gebruikt in verband met de situatie op het elektriciteits- netwerk, duurde het realiseren van een nieuwe aansluiting voor middenspanning op het net maximaal 35 weken. Vandaag de dag kun je daar anderhalf tot twee jaar voor schrijven. Samen met de netbeheerders doen wij er alles aan om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen. De vraag wordt groter en het aanbod relatief kleiner, met als gevolg dat het net overloopt. Voor de elektrificatieslag die we nu willen maken, is het eigenlijk te vroeg. De netbeheerders zijn volop bezig, maar de processen waarover we het hebben, duren jaren. Eerst moet het hoogspanningsnet worden verzwaard, daarna kun je het middenspanningsnet aanpakken en pas daarna het laagspanningsnet. Dat vraagt veel, heel veel tijd.” aldus Dennis. En dus is het steeds vaker zoeken naar escapes, naar alternatieven.

Lees hier het complete interview