icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

V&SH graaft oude Romeinse weg op

Actueel | 01 september 2020

Het is weer eens wat anders! Bij onze graafwerkzaamheden aan de Coriovallumstraatvoor een nieuw warmtenetwerk in Heerlen, werden we begeleid door archeologen die wisten dat hier een oude Romeinse weg 'Via Traiana' had gelopen. Dat was heel voorzichtig graven dus. En inderdaad! Over de vondst hiervan onderstaand persbericht van de gemeente.

Stukje ondergrondse geschiedenis Heerlen blootgelegd

Gedeelte Via Traiana en middeleeuwse gracht aangetroffen bij graafwerkzaamheden

Bij archeologisch onderzoek op de Coriovallumstraat in Heerlen is een gedeelte van de ‘Via Traiana’, de Romeinse weg van Xanten naar Trier, en een middeleeuwse gracht aangetroffen. Het onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de aanleg van leidingen die diverse gebouwen op het Mijnwater-netwerk aansluiten. Wethouder Erfgoed Jordy Clemens: ”We weten wel dat we bovenop de Romeinse stad Coriovallum leven, maar het is telkens weer geweldig om een stukje van de puzzel te vinden en met eigen ogen te zien.”

De sleuf die is aangelegd voor de Mijnwaterleidingen loopt haaks op de Romeinse weg. Aan de ene kant van de sleuf ligt de Via Traiana, te herkennen aan een roodbruin grindpakket. Aan de andere kant een middeleeuwse gracht die de Romeinse weg op dit punt heeft verstoord. De gracht is te herkennen aan een verkleuring in de bodem. In de Romeinse tijd had de weg overigens een goede herkenbare bolling die zorgde voor de afwatering. Helaas is die bolling niet meer terug te zien, vanwege de latere lagen die nu bovenop de weg liggen. Het aangetroffen stukje van de Romeinse weg is nog maar deels intact.

Scherven en dakpannen
Tijdens de werkzaamheden zijn er in de sleuf meerdere resten van middeleeuwse grachten gevonden. Ook zijn er Romeinse kuilen gevonden met daarin vooral aardewerkscherven van kruiken en potten en Romeinse bouwmaterialen zoals dakpannen.

Aansluiting op Mijnwaternetwerk
In de binnenstad van Heerlen wordt een leiding aangelegd om diverse gebouwen op het Mijnwater-netwerk aan te sluiten. De uitbreiding van het warmte- en koudenetwerk van Mijnwater B.V. is nodig om gebouwen, waaronder het nieuwe stadskantoor van Heerlen, te voorzien van aardgasvrije warmte en koude. Het tracé is eind december 2020 voltooid.