icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

V&SH vervangt oudste waterleiding in Amsterdam

Actueel | 12 juni 2018

Visser & Smit Hanab realiseert langs de N200 twee nieuwe drinkwatertransportleidingen als vervanging voor de oudste waterleiding van ons land. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project ‘De Nieuwe N200’ dat de combinatie KWS – Van Hattum en Blankevoort gegund heeft gekregen door Waternet.    

Miljoenen liters water

De oudste waterleiding van de stad komt uit 1853 en ligt onder de Haarlemmerweg (N200). Na 165 jaar is ook dit stukje stad aan vervanging toe. In 1853 werd de eerste gietijzeren leiding voor drinkwatertransport in de stad in gebruik genomen. Water werd toen voor een cent per emmer verkocht. Nog altijd stroomt het drinkwater van een derde van de Amsterdammers door deze leiding en de twee extra leidingen die later zijn aangelegd vanuit de waterleidingduinen naar de stad. Op piekmomenten wordt er wel 4,6 miljoen liter water per uur door de drinkwaterleidingen onder de Haarlemmerweg.

 

De leidingen die door de dijk onder de Haarlemmerweg lopen zijn aan vervanging toe. Eerst worden twee nieuwe drinkwatertransportleidingen aangelegd, daarna gaan de oude leidingen buiten bedrijf. Hierdoor zijn Amsterdammers ook tijdens de werkzaamheden zeker van schoon en helder drinkwater. De nieuwe leidingen komen niet onder, maar naast de N200 te liggen. Hierdoor is het onderhoud een stuk makkelijker.