icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

10” transportleiding van Wapse naar Vinkega

In opdracht van Vermilion legt Visser & Smit Hanab momenteel een 10” gastransportleiding aan tussen het Drentse Wapse en Friese Vinkega. In Wapse is een nieuwe locatie waar naar gas geboord wordt door Vermillion. Het gas dat hier gewonnen wordt, wordt getransporteerd naar Vinkega waar zich reeds een winlocatie bevindt. Vanaf Vinkega wordt het gas verder getransporteerd. De totale lengte van de leiding is ongeveer 10 kilometer. Ongeveer de helft van de leiding wordt aangelegd door middel van horizontaal gestuurde boringen, 12 stuks om precies te zijn. De boringen variëren in lengte van 200 tot 800 meter. Om deze boringen uit te voeren, worden 2 verschillende rigs gebruikt, namelijk een 50-tons en een 250-tons rig. De 250-tonner voert 4 boringen uit van allemaal ongeveer 800 meter. De 50-tons rig realiseert de kleinere boringen.

Naast de horizontaal gestuurde boringen wordt er een aantal raketboringen uitgevoerd om kleine afstanden te overbruggen. De rest van het traject wordt gegraven.

 

Op de locatie Vinkega komt de leiding door middel van een riser naar boven. Op deze locatie verzorgt V&SH ook het bovengronds leidingwerk met onder andere een aantal afsluiters, tie-ins en supports. Vervolgens wordt dit gedeelte leiding gekoppeld aan de door V&SH eerder aangelegde risers die aangesloten zijn op het bestaande netwerk. Op deze manier wordt de gasstroom vanuit Wapse aangesloten op het netwerk van Vermilion voor verder transport.

 

Het project wordt volgens planning voor eind oktober opgeleverd. Dankzij een aantal optimalisaties in de planning en doordat het project vooralsnog voorspoedig verloopt, is het wellicht mogelijk het project eerder op te leveren.