icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Delft

De aanleg van een kilometers lang 25kV tracé in Delft

Visser & Smit Hanab legt in Delft een 25kV tracé aan in opdracht van Stedin ten behoeve van de energietransitie. Dit doen we door middel van een open ontgraving en een zestal gestuurde boringen (HDD). Het tracé loopt van de Laan der Verenigde Naties tot aan de Energieweg. Op dit moment zijn de werkzaamheden in volle gang.

Hoe wordt de kabel van A naar B getrokken?

Om te beginnen wordt de haspel in de haspelwagen gehangen. Tijdens het trekken worden de haspelwagen en de lier geborgd met een oplooprem en de wielen worden geblokkeerd. Vervolgens worden zogenoemde ‘mosterdpotten’ in lijn van de haspel in de gegraven sleuf geplaatst. Mosterdpotten zorgen er tijdens het trekken van de kabel voor dat de kabel niet over de grond sleept en ook wordt hiermee de trekweerstand verminderd, een mosterdpot kan namelijk niet omvallen of verschuiven. Na het plaatsen van de mosterdpotten wordt de lierdraad uitgereden en bevestigd aan de trekkous van de kabel.

De eerste kabeltrek

Deze week zijn we begonnen met de eerste kabeltrek. Inmiddels staat een deel van de kabelhaspels al opgesteld aan het Landbouwpad in Delft en aan de Amazoneweg komt de (trek)lier te staan. Onze collega’s staan tijdens de kabeltrek verdeeld over het tracé, met name bij de te verwachten knelpunten zoals bochten, kruisingen en boringen. Met portofoons blijven ze in contact met elkaar. De kabelwerker bij de lier controleert de trekkracht tijdens de kabeltrek op de meetcomputer van de lier. Op deze manier trekken we één voor één de in totaal 9 kabels. Wij verwachten in het eerste kwartaal van 2023 het project af te ronden. Wil je deze werkzaamheden blijven volgen? In de BouwApp worden regelmatig updates geplaatst over de voortgang van het project:

Ga naar de BouwApp