icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Kabelkruising onder het Noordzeekanaal

Boring
2x 775 meter HDD, diepte -34 meter NAP.
Equipment
450-ton HDD drill rig.
Leiding
2x 508mm stalen mantelbuis, fit for cooling.

Visser & Smit Hanab realiseert in opdracht van TenneT een 380 kV kabelkruising onder het Noordzeekanaal inclusief de opstijgpunten op beide oevers. Er is gekozen voor een ondergrondse passage van het water om de zeevaart in het kanaal niet te hinderen.

Boring

De kruising van het water vindt plaats door middel van twee horizontaal gestuurde boringen. De boringen zijn elk 775 meter lang en liggen 10 meter uit elkaar. Na de eerste boring brengt het projectteam een mantelbuis aan in het ontstane boorgat. Deze mantelbuis bestaat uit een Ø 508 mm stalen leiding die onze lassers en fitters op de oever samenstellen. Nadat de eerste mantelbuis is aangebracht, wordt de tweede boring - met mantelbuis - gerealiseerd.

Kabels

Voor het intrekken van de 380 kV kabelverbinding past V&SH een techniek toe waarbij twaalf kabels zijn gebundeld. Zo brengen we in iedere mantelbuis zes hoogspanningskabels inclusief glasvezelbuizen aan.

 

Daarnaast realiseren we op beide oevers zogenaamde opstijgpunten. Dat zijn de punten waarbij de ondergrondse verbinding overgaat in een verbinding via hoogspanningsmasten.

 

Wilt u meer lezen over dit project? Klik dan op deze link.